2015. február 10., kedd

Bakancslista



Először ezzel a szóval pár éve ismerkedtem meg. Egy film kapcsán amiben erről volt szó. Én nem láttam, csak meséltek róla. Két rákos beteg összeírja a vágyait, és megvalósítják haláluk előtt. Hasonló film az Édes November, csodaszép, megindító film. Már az első 5 percben sírok. A Most jó (Now is Good) című filmről is csak egy barátnőm mesélt, leírta a történetet nagyvonalakban, és úgy gondoltam, meg kell nézzem.
Azt mondják ilyenkor csak vidám filmeket érdemes nézni. De nem fordíthatok hátat a valóságnak, nem minden happy end ezen a világon, nem dughatom a fejem homokba, szembe kell néznem azokkal a dolgokkal is, amik nem csak szivárványszínűek, habos-babosak, és virágillatúak. Ha az emberfia felvértezi magát, vesz egy pajzsot, és szembenéz a halállal, talán az fogja magát és elszalad. Ha látja bátorságunk, elszántságunk, kitartásunk, talán ő fog megfutamodni. De ha én fordítok hátat és próbálok elszaladni előle..könnyen hátbalő.

Sokat gondolkodtam azon, mit is írhatnék a saját bakancslistámra. Úgy gondolom, hogy az elérhető, apró célok közül, amik rajtam múlottak, és amiről álmodoztam, már sokat elértem. Most a céljaim más fajták, más megközelítéssel, hozzáállással, és más megvilágításban.
Örülök, hogy megtapasztalhattam a gyermeki kacagást, a tavasz illatát, az első szerelmet, a barátok kedves szavát, a leírhatatlanul gyönyörű tenger érintését, a bárányfelhők vonulását, a jó emlékek csodálatos jelenlétét, a fű és virágok sokaságát, az erdők mélységét, a hegyek magasságát, az állatok szeretetét magam körül, a csendet vagy épp a bulik lüktetését, az utazások izgalmát. Jó, hogy láttam embereket, hallottam hangokat, kimondtam szavakat, érintettem és megérintettek.
Viszont azt is be kell valljam, soha nem tudtam belegondolni úgy igazán, teljes elszántsággal és hévvel mi kell, hogy szerepeljen az utolsó listámon. Ezen a listán sok olyan dolog lenne, ami fiatal koromból kifolyólag mégiscsak fájdalommal, szomorúsággal töltene el. Inkább talán azt kellene összeírnom, hogy mi az ami boldoggá tesz nap mint nap, és a bakancslistára még hagyok magamnak időt..